Opublikowano Dodaj komentarz

Pomysły na Wielkanoc – EKOWTOREK

na zdjęciu są ręcznie robione zajączki z makramy - serwetniki

W tym roku Wielkanoc przypada 9 kwietnia i powoli warto się do niej przygotowywać. Po co? Żeby było smacznie, pięknie – i ekologicznie! Zobacz nasze pomysły.

Prezenty od Zajączka

Choć na Wielkanoc nie daje się zwyczajowo tylu prezentów, co na Boże Narodzenie, to jednak wciąż popularne jest przyjście Zajączka – szczególnie ze słodyczami dla młodszych dzieci.

Sklepy bombardują nas ogromnymi pudłami pełnymi średniej jakości czekolady czy czekoladopodobnych wyrobów w kształcie jajek, zajączków czy baranków.

Nasza rada? Kup mniej, ale lepszej jakości. Do zajączkowego koszyczka wybierz proste, dobre słodycze, bez plastiku i niepotrzebnych ozdób. To nie tylko lepsze dla naszej planety i portfela, ale i kubków smakowych. 😉

A do tego przyzwyczaja maluchy do tego, że zawsze warto patrzeć na jakość, a nie na ilość – także w przypadku upominków.

Ozdoby wielkanocne

Podobnie jak ze słodyczami, duże sklepy wypełniają się ozdobami w przeróżnych kształtach, kojarzących się z Wielkanocą.

Zanim cokolwiek kupisz, sprawdź, co już masz w domu. Warto mieć jedno miejsce, gdzie przechowuje się wszelkie świąteczne ozdoby i drobiazgi – wtedy o niczym nie będziesz zapominać.

Jeśli coś kupujesz, postaw na to, co będzie Ci służyć na lata: niech to nie będą plastikowe jajka, ale raczej przedmioty, które nie wychodzą z mody i zawsze wyglądają pięknie.

My oczywiście polecamy zajrzeć do naszego sklepu i kategorii z wielkanocnymi prezentami i ozdobami, które w dużej mierze są ręcznie robione i przetrwają lata.

Jedzenie na wielkanocnym stole

Koniecznie zaplanuj jadłospis i zrób listę zakupów! I pamiętaj: sklepy są zamknięte w czasie świąt wielkanocnych tylko przez dwa dni. Nie musisz robić wielkich zapasów. 😉

Ważną kwestią są… jajka! W ich przypadku szczególnie sprzedawcy próbują nam wmówić, że na te dwa dni w roku potrzebujemy całej palety. Tymczasem kupowanie tych najtańszych jajek w ogromnej liczbie nie jest dobre dla nikogo – dla planety, dla kur, dla nas. Nawet ich smak na tym cierpi.

Jeśli jesz jajka, to pamiętaj: naprawdę wystarczy jedno na osobę! Zróżnicowane dania na wielkanocnym stole tylko go polepszą.

Koniecznie też sprawdzaj ich źródło – jeśli masz zaufane „wiejskie”, to wybieraj właśnie je. Jeśli kupujesz w sklepie – wybierz chów ekologiczny („zerówki”), są one lepsze od tych z wolnego wybiegu („jedynki”). Zrezygnuj całkiem z chowu klatkowego i ściółkowego.

Cena tych ekologicznych jest wyższa, ale są lepsze i smaczniejsze – a kiedy kupujesz mniej, możesz pozwolić sobie na jakość.

Resztki z wielkanocnego stołu? Nie marnuj

Jeśli jednak przesadziło się z ilością sałatki jarzynowej (komu się to nie zdarzyło, niech pierwszy rzuci kamieniem 😉) czy innymi daniami, zadbaj o to, by się nie zmarnowały.

Przede wszystkim przechowuj jedzenie w lodówce szczelnie zamknięte – dłużej zachowa świeżość.  To, co się da – zamroź. Możesz to zrobić też z ciastami. To dobry moment, żeby przed Świętami zrobić miejsce w zamrażarce, wykorzystując to, co w niej jest!

Resztą się podziel – jeśli spędzasz świąteczne dni z większą liczbą osób, rozplanuj podział tak, żeby każdy wziął coś do domu i nic się nie zmarnowało.

Nie dołączaj do niechlubnych statystyk, które mówią, 38% Polaków wyrzuciło jedzenie po Wielkanocy, a najczęściej wyrzucana była właśnie… sałatka jarzynowa*.

Tego nie robi się sałatce. 😉

* Badanie przeprowadzone przez Kantar Public dla Too Good To Go, listopad 2022
Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *