Opublikowano Dodaj komentarz

Ekologiczne organizowanie wydarzeń

szklanka wody na tle zieleni

Wydaje się, że trudno jest organizować jakiekolwiek wydarzenie, nie zużywając jednocześnie masy materiałów, papierów, plastiku. Rzeczywiście – jeśli przypomnisz sobie organizowanie wydarzeń jeszcze kilka lat temu, to przed oczami mogą stanąć Ci widoki takie, jak plastikowe naczynia i butelki z wodą, wymieszane śmieci wysypujące się z kosza gdzieś w kącie czy stos gadżetów reklamowych, które na wierzch tej góry po wydarzeniu dorzucasz. To z całą pewnością nie było ekologiczne organizowanie wydarzeń.

To się na szczęście zmienia.

Nikogo chyba już nie trzeba przekonywać o słuszności takich spraw, jak „dbanie o naturę” czy „ekologia jest ważna”. Czasem jednak zdarza się, że organizując wydarzenie, nie do końca wiesz, jakie są alternatywy dla tych obrazów sprzed lat. Chcemy Ci w tym odrobinę pomóc, przedstawiając kilka rozwiązań, które można wdrożyć bez większego problemu – niezależnie, czy organizujesz urodziny, szkolenie czy festiwal.

Ogranicz fizyczne materiały reklamowe

Kiedy ostatnio rzeczywiście zaciekawiła Cię ulotka lub gazetka reklamowa? W dobie Internetu to przeżytek, jednak niektórzy wciąż upierają się przy wtykaniu nam ich do skrzynek pocztowych. Zazwyczaj jest to już bardziej irytujące niż przydatne. Większość z nas sprawdza promocje w Internecie – a ci, którzy korzystają z papieru, mogliby bez problemu sięgnąć po taką gazetkę w sklepie.

Dlatego też postaw w pełni na promocję internetową. A jeśli używasz materiałów drukowanych – czasem nie da się ich uniknąć – to wykorzystuj te z surowców wtórnych. Pamiętaj, żeby wszystkie były możliwe do recyklingu lub ponownego użycia przy następnym wydarzeniu.

Coraz częściej w ramach eventów powstają strony internetowe, strony do rejestracji czy aplikacje. Dobrym pomysłem w takim przypadku są wizytówki z ekologicznego papieru, na których jest kod QR oraz adres witryny z informacjami dotyczącymi wydarzenia/firmy.

Przemyśl prezenty dla gości/uczestników

Pamiętasz tę górę materiałów w pakiecie uczestnika, która wylądowała w śmieciach po wydarzeniu? Tego chcemy uniknąć. Wspomniana wizytówka może załatwić sprawę. A w ramach prezentu postaw na coś oryginalnego.

Zainwestuj w lokalnych twórców/rękodzielników. Prezentem może być też lokalne jedzenie w słoiczku, w ekotorbie. Świetnym rozwiązaniem jest podarowanie każdemu sukulenta (małej roślinki) w doniczce. Wtedy podpis firmy może być na etykietce przy niej. Przykłady można mnożyć – to tylko kilka z nich.

Ale już wiesz, o co chodzi – prezenty mają być czymś niepowtarzalnym, czymś, co każdy z gości zapamięta. Nie kolejnym notatnikiem z logo firmy, który porzuci się na stercie takich samych w domu lub co gorsza – wyrzuci.

Buteleczka ozdobiona metodą decoupage w prezencie dla gości, fot. PiKwadrat

Wielokrotnie wykorzystuj rekwizyty

Jeśli potrzebujesz ozdób, gadżetów czy nawet mebli – postaw na wypożyczalnie. Istnieje coraz więcej firm, które za stosunkowo niewielkie pieniądze wypożyczą Ci wszystko, czego będziesz potrzebować podczas eventu.

Kupujesz śmieszne gadżety do fotobudki? Zostaw je na następną imprezę lub oddaj komuś, kto ją organizuje.

Chcesz jednorazowo stworzyć konkretną scenerię na imprezie rodzinnej, weselu czy urodzinach? Wypożycz potrzebne rzeczy – przy okazji zaoszczędzisz pieniądze.

Kupuj tylko to, co do czego masz pewność, że będziesz wykorzystywać w przyszłości i nie wyląduje w śmietniku.

Postaw na ekologiczne materiały

O tym już trochę było wcześniej, ale warto przyjrzeć się tematowi bliżej. Jednym z największych problemów, jeśli chodzi o ekologię, są materiały jednorazowe. I nie ma znaczenia, czy to plastik, czy papier – w sytuacji, kiedy używamy ich jednorazowo, każdy z nich jest problemem (w większym lub mniejszym stopniu).

Dlatego szczególnie ważny jest dobór materiałów, których wykorzystanie w najmniejszym stopniu będzie szkodziło naszej planecie. Mleko, kawę czy sosy można przecież podawać w dzbankach i innych naczyniach, nie w pojedynczych saszetkach.

Już teraz Unia Europejska wprowadza przepisy, które stopniowo zakazują produktów jednorazowego użytku, takich jak sztućce, talerze czy słomki oraz styropianowe pojemniki. Między innymi dlatego coraz większą popularnością cieszą się nie tylko biodegradowalne, ale i jadalne naczynia!

W takim przypadku nawet jeśli talerze nie zostaną zjedzone (i to dosłownie, bo nie mówimy tu o czyszczeniu talerza do czysta, kiedy coś jest naprawdę pyszne😉), to trafią do pojemnika na bioodpady i po prostu się rozłożą.

Pamiętaj o wodzie i śmieciach

Podczas wydarzenia zapewnij możliwość nalewania sobie wody do własnej butelki – poinformuj o tym wcześniej uczestników. Jeśli jest to impreza rodzinna, zapewnij szklanki, zamiast jednorazowych kubków.

W widocznym miejscu (no, nie na środku, ale też nie w czarnym kącie 😉) postaw pojemniki na odpady z możliwością segregacji. Nie zapomnij o pojemniku na bio!

Planuj menu

Czy wiesz, że konkretne, zaplanowane menu jest bardziej ekologiczne? Zaplanowanie „talerzyka” jest lepszym rozwiązaniem zarówno podczas urodzin, wesel, jak i konferencji. Dużo mniej jedzenia się marnuje w sytuacji, kiedy poznasz dietę uczestników i ich dokładną liczbę. Wtedy catering może dopasować ilość jedzenia (i zakupów), żeby się nie zmarnowało.

Jeśli jednak po wydarzeniu jedzenie zostanie – oczywiście to niepodawane gościom – możesz oddać je np. do jadłodzielni. Są oczywiście przepisy prawne, które regulują oddawanie jedzenia, dlatego zanim to zrobisz – sprawdź, jak to wygląda w danym miejscu i jakie warunki trzeba spełnić.

W przypadku imprezy wśród bliskich możesz zapakować im jedzenie w pojemniki wielorazowe.

Zastanów się nad żywnością wege i lokalną

Nie chodzi tutaj o „zaglądanie komuś do talerza”, etykę odłożymy na chwilę na bok. Jednak przy dużych wydarzeniach catering wegetariański/wegański to ogromna oszczędność wody! Wiesz, że do wyprodukowania 1 kg wołowiny, trzeba zużyć jej aż 15 000 l? Kiedy planujesz wydarzenie nawet na kilkadziesiąt osób – robi to ogromną różnicę. A merytorycznie nie zmieni przecież Twojego eventu. 😉

Dlatego właśnie coraz więcej organizatorów decyduje się na taki krok. Nie jest tajemnicą, że dieta bezmięsna jest dużo bardziej przyjazna dla planety.

Podobnie jest z żywnością lokalną – im krótszą drogę muszą przebyć produkty, tym mniejszy zostawiają ślad węglowy. No i wspierasz lokalnych przedsiębiorców!

Wykorzystuj sezon

Łączy się to z poprzednim punktem – wykorzystuj lokalne produkty, ale też produkty sezonowe, zarówno owoce, warzywa, jak i kwiaty itp.

Takie jedzenie jest zdrowsze – pozwala zachować witaminy i inne składniki, które zostałyby utracone podczas magazynowania i transportu oraz nie wymaga stosowania sztucznych preparatów do utrzymania świeżości. Jest też bardziej ekologiczne ze względu na niski ślad węglowy.

Podsumowanie i zasada 3R

Podsumowując: ekologiczne organizowanie wydarzeń wcale nie jest takie trudne! Na koniec podpowiemy Ci zasadę, którą możesz wykorzystywać przy planowaniu każdego elementu i robieniu każdych zakupów:

Jest to zasada 3R, czyli reduce, reuse, recycle – redukuj, używaj ponownie, kieruj do recyklingu. Jeśli będziesz o niej pamiętać, pozwoli Ci to uporządkować działania i zorganizować „zielony” event, który nie zrobi krzywdy planecie.

Warto wprowadzić w życie nie tylko powyższe kilka rad – ale kompleksowe zmiany, również w swoim stylu życia. Planeta nam za to podziękuje!

Podobał Ci się ten artykuł? Zobacz też nasze inne artykuły z cyklu Ekowtorki!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *